Atlétika
Nemes Rita

MTK legendárium | 303. rész

Publikálva: 2023.12.11 Frissítve: 2023.12.09 MTK Budapest

Az MTK alapító Szekrényessy Kálmán élete. „A magyar sporttörténet „3k-s” korszaka volt az ún. Korai Korhely Klubok dőszaka1875-1888-ig” 84. rész.

A hazai sporttörténet úgynevezett „3k-s” korszakának nevezzük a magyar dzsentri virtusra, vagyis korhelységre alapított klubkorszakot. Ezen időszak 1875-ben az első modern szemléletű, de dzsentri alapokon nyugvó sportklub, a MAC létrejöttével vette kezdetét és 1888-ig az első demokratikus sportklub, vagyis az MTK megszületéséig tartott.

A Pester Lloyd már 1886-ban igyekezett felhívni a figyelmet a klubok zömében uralkodó állapotok veszélyeire, a fiatalság vég nélküli mulatozásaira: „A tornatanításra a közoktatásügyi kormánynak szigorúbban kellene felügyelni s a felső tanintézetekben és akadémiákon is tért kellene nyitni a testgyakorlatoknak, hogy az ifjúságot az elsatnyító szórakozásoktól inkább távol lehessen tartani.” A legfelsőbb körökben dívó korhelykedés és lumpolás életérzése nagy vonzerővel bírt a középosztály fiai között is, a legerősebb mintát az arisztokrácia szolgáltatta, melyre az MTK alapító Szekrényessy Kálmán gyermekkori barátja és rokona – a később megkomolyodó – gróf Károlyi Gábor így emlékezett:

Mikor az érettségit letettem, akkor jutottam végre havonként 200 forint költőpénzhez. No hiszen, volt is aztán hegyen-völgyön lakodalom, későn, korán dínomdánom. A legelső napon, mikor ily tenger pénzhez jutottam, már a következő nap reggeli 6 órája vetett haza. Tivornyáztunk egész éjjel szakadatlan. Jó kompániára akadtam, nem maradt el Tibor öcsém sem. Velünk tartott gyakran Nádasdy Feri s többen az ifjúság hangadói, jó vívók, legénykedő athléták. Kávéház, czigány, felelősség nélküli udvarlás, holmi politikai tüntetések, ím ezekből állott a korhelykedés.

A sportklubokban tehát számos korhely, mulatós fiatal leledzett, kik csupán névleg voltak sportemberek. Mindezt jól példázza az 1880-as években Nagykanizsán történt eset: „A nagykanizsai aranyifjúság egy része elhatározta, hogy a 17 éve fennálló, de lagymatagul dolgozó tornaegylettel szemben athletikai egyesületet alakít. Az előkészítő ülésre köröző ívvel hívták meg az érdeklődőket. A városi kézbesítő vitte el mindenhová az ívet, alá is íratta mindenkivel, de az egyik „athlétával, M. L-lel sehogysem boldogult. Mint lelkiismeretes kézbesítő az okát is oda írta az ívre: »Harmadnapja részegen fekszik, nem tudtam vele aláíratni!«

Nagyobb problémát jelentett az ifjúság közerkölcseinek lavinaszerű zuhanása. Az ártatlannak látszó korhely virtus ragályként pusztított a középiskolákból kikerült fiatalemberek köreiben. Megfelelő célt és értelmes testgyakorlatokat biztosító klub – mint láttuk – vajmi kevés volt, így maradt a kávéház, korcsma és éjszakai lumpolás. A „jó az ifjúnak terheket viselni fiatalkorában” bibliai bölcsességet hagyták a földre hullani…

Mikor leszállt az est a főváros egyetemi ifjúságának hangadó része útra kelt, hogy bejárja a kor éjjeli mulatóhelyeit, az ún. éjszakai kávéházaktól az olcsó kis piszkos csapszékekig. E zenés szórakozóhelyek, zengerájok közül az 1880-as évtizedben kiemelt népszerűségnek örvendett a Flóra nevű lebuj, Ferenczy kávéház, Szép markotányosné vagy a szintén kedvelt Kék macska.

Ez utóbbiban jól megfértek egymás mellett a lumpoló mágnásfiúk, epekedő kereskedősegédek, nejük elutaztával szabaddá lett idős urak, és kapatos józsefvárosi házmesterek, kik boldogan ordították minden dalocska végén a refrént: Das ist die Burgmusik. Ide a koránfekvők, vagy a nagy habzsolók jártak, hisz éjfélkor hangzottak fel a befejező operettek utolsó akkordjai. Ekkorra már az előadók végleg kifogytak szaftos kétértelműségeikből, s a közönség kispolgári része is belefáradt a feketeszemű énekesnőknek való udvarlásba. 

Az ifjúság innen – ki fiákeren, ki gyalog – a Flórába húzódott át, mely, mint Budapest első tánchelyisége hirdette magát. Ez már a turbulensebb véralkatúak szórakozóhelye volt, hol a férfinépre festett, soványarcú grizettek vadásztak szikrázó szemmel és korgó gyomorral. Az ilyen, sportolást nélkülöző, éjszaka mulatozó ifjakat jól jellemzi a következő 1885-ös forrás is:

Egy asztal körül fiatal emberek csoportosulnak, köztük három-négy ős-jogoncok, magas kiszáradt testű ifjak, kiknek arczán piros foltok, belül már rágódó férget árulnak el, egész fiatal diákocskák, félig gyermekek, kiket a többiek ide hoztak, hogy mulassanak.” A legelszántabb ifjak nagy élvvel vetették be magukat a Király utcáról nyíló mellékutcácskákba, hol mindenütt piros lámpák függtek az ajtók felett… E kopott kis vénusztemplomokban vérzett el a 19. századi Budapest erkölcse, s futott zátonyra annyi szépreményű élet. Egyleti vonatkozásban tehát elmondható, hogy az 1867 előtti politikai jégpáncél megtört, a Ferenc József-i államapparátus leereszkedő megengedése lehetővé tette a társadalmi egyletek létrejöttét. A MAC alakulása azonban még csupán fülsiketítő rianás a nagy jégzajlás előtt. A tavaszi olvadás egy új mozgalom, az élet feltámadását sejtette, a korai madárdal hangjai közé pedig már néhány különös trilla is vegyült. A veszélyes jégre azonban még senki sem merészkedett, pedig az idő már vajúdni látszott, minden jel egy demokratikus alapon szerveződő egyesület megalakulásának irányába mutatott…

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!